Copilul tău merită cel mai bun scaun!
Copilul tău merită cel mai bun scaun!
Micuţul tău merită să beneficieze de tot confortul în momentul în care îşi pregăteşte temele sau studiază. Perioada pe care cu toţii o traversăm a adus şcoala online ca o normalitate în viaţa copiilor, ceea ce înseamnă multe ore petrecute pe scaun, la birou, în faţa calculatorului.
Vremurile se schimbă! Şcoala şi grădiniţa online cucereşte!
Copilul tău merită cel mai bun scaun!
Micuţul tău merită să beneficieze de tot confortul în momentul în care îşi pregăteşte temele sau studiază. Perioada pe care cu toţii o traversăm a adus şcoala online ca o normalitate în viaţa copiilor, ceea ce înseamnă multe ore petrecute pe scaun, la birou, în faţa calculatorului.
Amenajarea biroului micului școlar al familiei se poate dovedi a fi o adevărată provocare pentru mulți părinți. Multitudinea de modele de birouri și de scaune de birou pentru copii poate transforma alegerea acestor două piese esențiale de mobilier într-o misiune destul de dificilă, în care trebuie să compari caracteristicile produselor care ți-au atras atenția, avantajele și eventualele dezavantaje, precum și categoriile de prețuri, pentru a decide, la final, care este investiția cea mai bună - atât din punctul de vedere al duratei de viață a produselor, cât și din punctul de vedere al raportului calitate-preț.
Scaunele de birou pentru copii, ca şi cele pentru adulţi, au foarte multe caracteristici. În cazul în care vrei să cumperi un scaun pentru copilul tău trebuie să fii însă de două ori mai atent, deoarece corpul celui mic este încă în proces de dezvoltare şi nu trebuie să alegi un produs care să îi afecteze creşterea.
Nu trebuie să cumperi neapărat un scaun scump, deoarece preţul piperat nu presupune şi confort pentru cel mic. Scaunul trebuie să fie, în primul rând, confortabil şi să susţină corect coloana vertebrală. Specialiştii recomandă modelele ortopedice, cu spătar rigid, prevăzute cu o curbură pentru adoptarea unei poziţii fireşti a corpului şi cât mai confortabile.
O poziție încovoiată generată de postura corporală neglijentă, o poziție prea aplecată, prea laxă sau torsionată, forțează mușchii și ligamentele, generând oboseală, dureri de spate, ale mușchilor, umerilor, mâinilor sau picioarelor, dureri de cap. Măsurătorile somatometrice efectuate de medicii școlari în perioada 2017 – 2019, pentru un număr de aproximativ 100.000 de elevi, au evidențiat că în Municipiul București, viciile de postură sunt a 3-a cea mai frecventă boală identificată în urma screening-ului școlar anual, după viciile de refracție și supragreutate.
Cum alegi cel mai bun scaun de birou pentru copii? Orientează-te către modele cu mânere de suport, înălţime reglabilă a spătarului şi caracteristici ergonomice. Scaunul ergonomic de birou pentru copii ar trebui să le ofere celor mici o susţinere bună a corpului, indiferent de postura pe care ei o adoptă când sunt aşezaţi. Principalele caracteristici ale unui scaun ergonomic pentru copii sunt: să permită o poziţie a corpului care să nu restricţioneze circulaţia periferică a sângelui, postura corpului să poată fi menţinută cu minimum de efort muscular şi să aiba un spătar care să permită o poziţie naturală a coloanei vertebrale fără efort.
Un scaun bun pentru copii ar trebui să poată fi ajustat astfel încât să le permită celor mici să se mişte liber în timp ce sunt aşezati la birou, să poată fi reglat în funcţie de înălţimea biroului şi să aibă un spătar care să permită ajustarea în concordanţă cu înălţimea copilului, pentru o bună susţinere lombară.
Caracteristici pe care trebuie să le iei în considerare
Înălţimea scaunului
Aceasta este una dintre cele mai importante caracteristici ale scaunului de birou pentru copii. Cei mici ar trebui să poată sta cu tălpile pe podea în timp ce sunt aşezaţi, fără să depună efort, pentru a preveni o circulaţie sanguină defectuoasă, care poate rezulta în picioare amorţite.
Alege un scaun a cărui înălţime poate fi ajustată cu ajutorul unui mâner pneumatic sau care are un mecanism cu sistem hidraulic pentru reglarea în înălţime a şezutului. Unele scaune necesită o anumită greutate pentru ca mecanismul de reglare a înălţimii să poată fi activat. Asigură-te că această specificaţie este în concordanţă cu greutatea copilului tău.
Spătarul scaunului
Este esenţial ca spătarul scaunului să aibă forma şi dimensiunea potrivite pentru că spatele copilului să fie aşezat confortabil şi pentru a nu îi afecta coloana vertebrală. Îţi recomandăm să alegi un scaun cu spătar flexibil, care se inclină în faţă sau în spate, în funcţie de poziţia corpului.
Atunci când stă aşezat pe scaun, spatele copilului ar trebui să facă un unghi de aproximativ 90-110°, astfel încât asupra abdomenului şi pieptului să nu se exercite presiune şi copilul să aibă o respiraţie corectă. De asemenea, poţi alege un spătar din mesh, aerisit, care să ofere o ventilaţie bună pielii spatelui.
Şezutul scaunului
Şezutul scaunului ar trebui să aibă o umplutură şi tapiţerie de calitate – suficient de ferm pentru un bun suport şi îndeajuns de moale pentru a oferi confort. Alege o tapiţerie dintr-un material care respiră, pentru a preveni acumularea de caldură în scaun atunci când copilul îl va folosi mai mult.
Şi adâncimea şezutului este importantă. Chiar dacă au corpul mic, copiii trebuie să se aşeze confortabil în şezutul scaunului, cât mai aproape de spătar, pentru un suport lombar corespunzător, în acelaşi timp având o poziţie corectă a picioarelor.
Mobilitatea scaunului
În ceea ce priveşte mobilitatea, ai de ales între un scaun cu roţi sau unul fix. Dacă vei alege un model cu roţi, ar fi bine să aiba posibilitatea de rotire la 360°, să fie silenţioase şi să nu zgârie parchetul.
Acesta nu este un aspect atât de important în ceea ce priveşte funcţionalitatea, fiind vorba despre copii, care folosesc biroul pentru a face temele, comparativ cu adulţii care lucrează la birou şi trebuie să se mişte în faţa sau în spate cu scaunul pentru a ajunge la imprimantă, de exemplu. În concluzie, alegerea în acest sens depinde de preferinţele tale şi ale copilului.